۵ محور مهم در اولین مصاحبه علی لاریجانی بعد از رد صلاحیتش | از نقش جلیلی در اتفاقات سال ۸۸ تا خبرهای درگوشی از شورای عالی فضای مجازی و نهادهای امنیتی
رویداد۲۴| علی لاریجانی، رئیس پیشین مجلس در اولین مصاحبه خود بعد از دومین تجربه رد صلاحیتش در مقابل دوربین «خبرآنلاین» نشسته و نکات قابل توجهی را مطرح کرده است. این مصاحبه چندین وجه دارد. در بخشی از آن شنیدهها و خبرهایی که دارد میگوید. در بخشی موضع و نسبتش با دولت فعلی و قبلی را معلوم میکند. در بخش دیگری به شایعات درباره دوران مدیریت خود پاسخ میدهد. مهمترین محورهای این مصاحبه، اما به شرح زیر است:
۱. یکی قابل توجهترین بخشهای مصاحبه مورد اشاره مهر تاییدی است لاریجانی به اظهارات چندی قبل محمد قوچانی میزند. لاریجانی میگوید: «مرحوم آیت الله هاشمی شاهرودی رییس قوه قضاییه بودند، یک روز به من زنگ زدند و گفتند من به آقای موسوی صحبت کردم و ایشان قبول کرده که یک ساعتی در تلویزیون صحبت کنند و غائله را ختم کنند. ایشان گفتند که با آقای هاشمی هم صحبت کردند و او هم قبول کردند، نظر شما چیست که من گفتم نظرم موافق است. حتی موافق بودم که هر نکتهای هم دارند بگویند. بعد دیدم که آقای شاهرودی گفتند که دبیرخانه این را نپذیرفتند. من هم دیگر پیگیری نکردم که ببینم کیفیت چه بوده است. ولی ماجرا این بود.»
این سخن صریح لاریجانی پرده از نقش جلیلی در وقایع بعد از انتخابات ۸۸ برمیدارد. اتفاقی که در نتیجه آن سه نفر برای ۱۵ سال حصر شدند و یک جریان سیاهی گاه و بیگاه متهم به فتنهگری شد. شمار جوانانی که در تجمعات اعتراضی شرکت کرده و به شکلهای متخلف متحمل هزینه شدند هم که بسیار است. حال باید دید واکنش سعید جلیلی به این سخنان لاریجانی چیست؟ با سکوت خود مهر تاییدی بر آن خواهد زد یا تکذیب میکند؟ فعلا که خبری از تکذیب نیست و شاهد سکوت جلیلی و حامیانش هستیم.
۲. دومین محور قابل توجه در مصاحبه لاریجانی خبرهایی است که میدهد. مشاور رهبری در ادامه روایتی که از جریانات سال ۸۸ میکند، میگوید: «من شنیدم که دستگاههای امنیتی به دنبال راه حل هستند. البته من دیگر مسئولیتی در این امور ندارم که بتوانم تصمیم بگیرم. اما شنیدم که دنبال شده است، اما دقیق آن را نمیدانم.» این خبری است که اگر در کنار کاهش محدودیتهای سیدمحمد خاتمی در روزهای اخیر ببینیم، معنادارتر جلوه میکند.
او در بخش دیگری از مصاحبه نیز میگوید: «چند روز پیش جلسهای با دبیر شورایعالی فضای مجازی داشتم و دیدم که راه حلهایی برای موضوع فیلترینگ پیدا کرده بود. مشکل عمدهای که متدینین در مورد فیلترینگ دارند این است که تصاویر مستهجن در فضای مجازی وجود دارد. ایشان گفت راه حلهایی است و گفت دولت تصمیم میگیرد که هم نگرانی متدینین رفع شود و هم فضا باز شود تا راحت بتوان کسب و کار را راه انداخت.» این سخن لاریجانی را نیز اگر در کنار وعدههای دولت برای حل مشکل فیلترینگ و تاکیدی که بر در جریان بودن پیگیریها میکنند؛ ببینیم حتما قابل توجهتر خواهد بود.
۳. سومین محور مهم در مصاحبه لاریجانی آن است که نسبتش با دولت پزشکیان و مواضعش نسبت به دولت رئیسی را میگوید. لاریجانی در این مصاحبه تاکید میکند که باید به دولت کمک کرد، اما این را به صراحت میگوید که هیچ پیشنهادی برای همکاری به او نشده است. لاریجانی البته سعی دارد نشان دهد که از این بابت دلخور هم نیست لذا میگوید: «هیچ پیشنهادی داده نشد. نیروهای باکفایتی وجود دارند که به کار گرفته اند. ما هم به کارهای دیگر مشغولیم. نه ما ضرر کرده ایم و نه آنها. به نظرم این مسائل اهمیتی ندارد.»
علی لاریجانی، اما مرز خودش و دولت رئیسی را آنجا مشخص میکند از حرف از فرصتهای احیای برجام در دولت سیزدهم به میان آمده است. او میگوید: «یک جاهایی هم امریکاییها اذیت کردند. ولی شاید اگر مصممتر بودند و بعضی از جریانات داخلی هم بر روی دولت فشار نمیاوردند میتوانستند آن را حل کنند. یکبار هم به ایشان عرض کردم که مساله برجام مثل معامله پیاز و سیب زمینی نیست. هرکس بخواهد حل کند مقداری خیس میشود. ما باید بپذیریم که مقداری هم فحش فی سبیل الله بخوریم تا مشکل را از جلو پای مردم برداریم.»
او در ادامه اشارهای هم فحشهایی که خودش در جریان تصویب برجام در مجلس خورد، میکند و میگوید: «مساله برجام که در مجلس مطرح شد، قبلش ساعتها و روزها و ماهها کار شده بود و کلیاتش هم به مدت ۴ ساعت در مجلس بحث شده بود. آنگونه نبود که ۲۰ دقیقهای تصویب شود. دو سه جلسه هم قبلش بحث شده بود. این مسائل همیشه باید در پشت صحنه حل شود. مثلا میبینید شورای امنیت در مورد یک موضوع مهم تصمیم میگیرند، قبلش بحثها را میکنند، آنجا یک نطقهای کوتاهی میکنند و تصمیم میگیرند. طبیعی است. آقایان ۴۰۰ تا پیشنهاد دادند. ما هم دو روز بیشتر وقت نداشتیم. میگفتند در مدیریت مجلس نگذاشتند که فلان شود. خب ما عجله کردیم، شورای نگهبان چرا در همان روز تصویب کرد. ۲۰ روز وقت داشت.»
۴. دیگر محور مهم در مصاحبه لاریجانی رنگ و بوی افشاگری دارد؛ آنجا که از جدی بودن مساله نفوذ در کشور میگوید. لاریجانی میگوید: «به نظر من از سالها پیش یک غفلتهایی به وجود آمده و گرچه بخشهای امنیتی کشور هم به اینها ضربه زده اند، اما نتوانستند مانع همه اینها شوند. بهرحال نکته مهمی است که الان هم دنبال میکنند و تمهیداتی هم میاندیشند.»
وی از اینکه بگوید نفوذ بیشتر در ساختار سیاسی و امنیتی است یا نظامی پرهیز میکند، اما با اشاره به ترورهایی که در کشور انجام شده بر اهمیت کشف این نفوذها تاکید میکند.
این بخش از سخنان لاریجانی، اما مورد توجه مخالفان او نیز قرار گرفته است. برخی کاربران در فضای مجازی حرفهای لاریجانی درباره نفوذ را به سخره گرفته و ادعا میکنند که اساسا دلیل رد صلاحیت لاریجانی به موضوع نفوذ مربوط بوده است! این ادعا درحال طرح میشود که علی لاریجانی درباره دلیل رد صلاحیت خود میگوید: «من از آنها سوال کردم که برای چه ما را رد صلاحیت کردید. گفتند که ما در مجموع گفته ایم که شما مدیر و مدبر نیستید.»
گفتی است بسیاری از کاربران هم در واکنش به این سخن به سوابق علی لاریجانی در مجلس، صداوسیما، وزارت ارشاد، شورای عالی امنیت ملی و ... اشاره کرده و از این نگاه شورای نگهبان ابراز تعجب کردهاند.
۵. بخش دیگری از این مصاحبه که مورد توجه قرار گرفته تاکیدی است که لاریجانی بر اهمیت و ضرورت مذاکره برای لغو تحریمها میکند. لاریجانی میگوید: «تحریمها ظلم به جمهوری اسلامی و مردمش است. معنی ندارد که بگوییم به دنبال حل و فصل آن نیستیم. این دولت حتما وظیفه دارد که به دنبال رفع تحریمها باشد. یک وقتی میگویند ما رفتیم و نگذاشتند، آن بحث دیگری است. ولی بعضیها میگویند که اصلا نمیرویم. چون در کشور یکسری افراد هستند که میگویند به جای تلاش برای رفع تحریم ببینیم در داخل چگونه در داخل چگونه اوضاع را بهتر کنیم که تحریمها اثر نکند. این دو مقوله هر دو درست است و مانعه الجمع نیست.»
اهمیت این سخن لاریجانی آنجاست که قطعا مذاکره برای لغو تحریم وقتی معنا پیدا میکند و ممکن است به نتیجه انجامد که با آمریکا انجام شود. بیان این ضرورت از سوی مشاور رهبری نیز از نگاه ناظران و رسانهها حکم چراغ سبز به دولت را دارد.